Op 11 juni trapten we de RSO Dagen af op landgoed Spelderholt. Dé plek waar we als regionale samenwerkingsorganisaties samenkomen om lessen uit de praktijk te delen. Om over de grenzen van onze eigen sector heen te kijken en, vooral, om van elkaar te leren.

De eerste dag stond in het teken van de praktijk en de rol die we als RSO’s spelen in het zorglandschap. En dat leverde gesprekken op die raakten.

Het belang van landelijke ondersteuning
Merel Vergouwen nam ons mee in hoe het LSP in West Brabant echt werkt. Een systeem dat goed is bedoeld als veilige, landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling, maar in de praktijk nog worstelt met versnippering en gebrekkige aansluiting. Haar boodschap was helder: regionale samenwerking heeft kracht, maar zonder landelijke ondersteuning blijven we op halve kracht draaien.

 

 

 

 

 

 

 


Weet welke rol je hebt
Pim Valentijn hielp ons uitzoomen. Hoe werken regio-organisaties effectief, en wat vraagt dat van ons als RSO’s? Zijn oproep kwam aan: weet welke rol je hebt, en speel die met overtuiging.

 

 

 

 

 

 

 

Open gesprekken en korte lijnen
Wat het extra waardevol maakte? Niet alleen de RSO’s waren aanwezig, ook softwareleveranciers, VWS, Nictiz en VZVZ zaten aan tafel. Dat zorgde voor open gesprekken, korte lijnen en directe uitwisseling van inzichten. Precies de bedoeling van deze dagen.

De gesprekken van vandaag hielpen om onze positie als RSO’s verder te duiden. Waar ligt onze kracht? Waar ligt onze verantwoordelijkheid? En welke rol vraagt de regio van ons? De visie en rollenkaart van RSO Nederland bood daarin houvast als herkenbaar vertrekpunt voor het gesprek.

Dag 1 was er één vol lessen uit de praktijk, perspectieven vanuit andere sectoren en inzichten die ons als netwerk verder helpen.

En morgen? Dan bouwen we verder. Gewapend met lessen uit dag 1 en uiteraard iemand die vraagt: “Is dit een rol voor het landelijke, of voor de regio?”